Autor: Petr Kubata, vloženo 08.12.2013 10:25:00
1 kg masa ze zvěřiny
300 g kořenové zeleniny
120 g cibule
100 g slaniny
tuk
80 g brusinkového kompotu
lžíce rajčatového protlaku
200 ml červeného vína (dobrého, nedávejte víno, které by jste sami nepili)
sůl
divoké koření
tymián
máslo na zjemnění
Na tuku opečeme nejprve plátky kořenové zeleniny. Když se její okraje začínají opékat, přidáme cibuli. Až cibule zezlátne, vložíme do kastrolu slaninu nakrájenou na drobné kostičky a necháme jí rozpustit. Pak přidáme lžíci rajčatového protlaku a krátce protlak zasmažíme. Do vytvořeného základu přidáme maso nakrájené na stejně velké kousky, sůl, koření a vše podlijeme červeným vínem.
Dusíme velmi zvolna, opět je ideální péct bez míchání v troubě při teplotě 110 st. Víno, popř. vývar přiléváme jen minimálně aby bylo maso jen podlité. Asi v polovině dušení přidáme brusinkový kompot, případně i hrudku másla. Od této chvíle hrozí, že by se nám ragů mohlo připálit a tak hlídáme, případně občas promícháme.
Když maso změkne, necháme jej pod pokličkou ještě asi 10 minut dojít. Nejlepší je ragů ochladit a nechat odležet do druhého dne.
Je samozřejmě možné do ragů přidat například jeřabinový kompot, rybízový džem nebo místo červeného vína použít víno bílé nebo vermut. Ragů můžeme dochutit také citronovou šťávou. V některých receptech na přípravu ragů můžeme najít mezi kořením i skořici a badyán, popřípadě citronovou nebo pomerančovou kůru. Variant na zvěřivé reagů je mnoho, podstatné je ale prolnutí nasládlé, slané a navinulé chuti.
Těšínov je malá vesnička bez typické jihočeské návsi v údolí říčky Stropnice, tvořená starými zemědělskými usedlostmi a chalupami, řídce postavenými převážně z jedné strany dříve důležité cesty vedoucí z Třeboně k Novým Hradům.
© 2012 - 1218, Petr Kubata | Dodavatel webu Unipex CZ | Zdroj ilustračních obrázků: FREEIMAGES