Autor: Petr Kubata, vloženo 10.11.2013 15:39:13
1,5 kg kančího masa (nejlépe krkovice nebo plec)
100 g kvalitního špeku
2 lžíce cukru
červené víno
3 střední mrkve
1 petržel
1/2 celeru
3 velké cibule
šípkovou marmeládu
1,5 l vývaru (nejlépe zvěřinového)
brusinky
hladkou mouku na jíšku
100 g másla
olej
citron
koření - tymián, rozmarýn, celý černý pepř, bobkový list
sůl
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a v kastrole na oleji nebo sádle zprudka opečeme ze všech stran. Opečené maso přesuneme do mísy, k výpeku přilijeme šálek červeného vína, necháme odvařit a přidáme k masu. Na másle a nakrájeném špeku opečeme pokrájenou zeleninu. Když zelenina změkne, přidáme cibuli, bylinky a divoké koření. Trochu zasypeme cukrem a necháme pomalu karamelizovat do tmavě zlatavé barvy.
Přidáme opečené maso i s výpekem, šálek šípkové marmelády a restujeme. Přilijeme víno a necháme ho pomalu odvařit. Mírně podlijeme vývarem a pomalu, za občasného přilévání vývaru maso dusíme (Už jste vyzkoušeli dusit maso v troubě? Teď máte jedinečnou příležitost!). Po zhruba 1,5 hodině omáčku lehce zahustíme máslovou jíškou a maso dovaříme do měkka. Maso z omáčky vyjmeme.
Omáčku dosladíme trochou cukru a brusinkové zavařeniny, dochutíme solí a pepřem, případně citronovou šťávou. Na závěr propasírujeme přes jemný cedník a nalijeme zpět na maso.
Tip: Pro zvýraznění chuti omáčky můžete vzít část omáčky, nalít do mixeru a přidat pár kostek masa - rozmixovat a vníchat zpět do omáčky. Naopak pro zjemnění omáčky můžete přidat trochu smetany.
Jako příloha se výborně hodí houskový knedlík. Dobrou chuť!
Těšínov je malá vesnička bez typické jihočeské návsi v údolí říčky Stropnice, tvořená starými zemědělskými usedlostmi a chalupami, řídce postavenými převážně z jedné strany dříve důležité cesty vedoucí z Třeboně k Novým Hradům.
© 2012 - 1218, Petr Kubata | Dodavatel webu Unipex CZ | Zdroj ilustračních obrázků: FREEIMAGES